Valkuilen bij het kopen van een huis

In de huidige woningmarkt moet je er snel bij zijn om een huis te kunnen kopen. En het kan verleidelijk zijn om gehaast een bod te doen, zodat je toch nog kans maakt. Word je bod geaccepteerd en wil je ook daarna nog een tevreden gevoel hebben?

Let dan op de volgende valkuilen bij het kopen van een huis en bekijk tevens stappenplan aankoop woning.

Valkuil 1: geen ontbindende voorwaarden

Als je voor het kopen van een woning een hypotheek moet afsluiten, dan is het aan te raden om gebruik te maken van ontbindende voorwaarden. Met name de ontbindende voorwaarde op basis van financiering is een belangrijke! Zonder voorbehoud van financiering heb je slechts 3 dagen om de zekerheid te krijgen over jouw financiering. Lukt het onverhoopt toch niet om de financiering rond te krijgen, dan ben je verplicht de verkopers flink te betalen. De boete is meestal 10% van de koopprijs en mogelijk bijkomende kosten, waardoor het kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Een dure fout!

Valkuil 2: bezichtigen zonder voorbereiding

Bereid je goed voor op de bezichtiging. Het is niet alleen van belang om te weten waar het huis aan moet voldoen. Ook met de (ligging van) de tuin en de buurt moet rekening gehouden worden. Door je wensen en eisen op papier te zetten zie je niks over het hoofd en is het eenvoudiger om een keuze te maken.

Valkuil 3: geen inzicht in budget

Voor het kopen van een woning moet aan veel zaken gedacht worden, maar budget staat met stip op 1. Heb je jouw droomhuis gevonden, maar ligt het boven budget, dan heeft het geen zin om te bezichtigingen. Ook zeer belangrijk is of je over volgende eigen middelen beschikt. Bereken om een idee te krijgen kan ik deze woning kopen? en maak een afspraak met onze hypotheekadviseur om een goed beeld te krijgen van jouw budget, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Valkuil 4: niet of te weinig bezichtigen

De bezichtiging is achter de rug en je hebt een goed gevoel. Zo goed dat je een bod uitbrengt. Vervolgens krijg je bericht dat het bod is geaccepteerd. Een goed bericht, maar sommige zaken kun je niet meer goed herinneren. Dit kun je voorkomen door meerdere bezichtigingen te plannen. Tijdens de tweede bezichtiging let je op zaken die je tijdens de eerste bezichtiging zijn ontschoten.

Meerdere bezichtigingen zijn niet altijd mogelijk. Met name in de Randstad kan er door de oververhitte woningmarkt vaak maar één bezichtiging ingepland worden.

Valkuil 5: houd je aan je eisen

Stel vooraf een eisenpakket op voor de woning. Deze kun je indelen op basis eisen en wensen. De woning moet aan alle eisen voldoen. De wensen zijn mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Heb je een positief gevoel, maar voldoet een woning niet aan alle eisen, dan is het verstandig om door te zoeken naar een woning die wel aan alle eisen voldoet.

Valkuil 6: geen vragen stellen

Stel voldoende vragen. Als koper heb je de verantwoordelijk om te ontdekken in welke staat een woning zich bevindt. Zie je achterstallig onderhoud of kapotte muren, stel dan kritische vragen. Door het stellen van vragen voorkom je problemen achteraf. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren om technische onvolkomenheden op te sporen en te weten welke kosten er nog zijn om de woning te verbeteren.

Valkuil 7: niet of slecht onderhandelen

Het kan makkelijk zijn om direct de vraagprijs of zelfs boven de vraagprijs te bieden. Je loopt dan het risico om fors meer te betalen dan nodig. Of je laat je leiden door emotie tijdens de onderhandeling. In beide gevallen geldt, wees geen dief van je eigen portemonnee!

Ben je geen goede onderhandelaar, laat je dan helpen door onze aankoopmakelaar. Vraag daarnaast gratis een woningwaarderapport met kadastrale kaart op om alvast een indicatie te hebben van de waarde van de woning.

Ben je op zoek naar een koophuis?

Ben je op zoek naar een koopwoning en heb je daar hulp bij nodig om valkuilen te voorkomen bij de aankoop? Bij PlannersDesk hebben we handige tools en deskundige adviseurs. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.